Hans Schnitzler schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2024

Hans Schnitzler schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2024 bij Bot Uitgevers. Dit is 4 maart bekendgemaakt in Tijd voor MAX. De Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland dat elk jaar plaatsvindt in oktober, draagt dit jaar het thema Echt nep. Eerdere essayisten zijn onder anderen Louise O. Fresco, Beatrice de Graaf, Herman Pleij en Abdelkader Benali.

De mens, de machine & de therapeut

Naarmate we meer van onze menselijke vermogens gaan uitbesteden aan machines wordt de vraag naar ons mens-zijn steeds relevanter. Wat maakt, in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering, het menselijk bestaan tot een menswaardig bestaan? Die vraag stelt filosoof Hans Schnitzler centraal in De mens, de machine & de therapeut en deze plaatst hij in historisch perspectief. 

Om te begrijpen wat we nu zijn, moeten we onderzoeken hoe we zo geworden zijn. Daartoe nodigt Schnitzler de lezer uit om, samen met hem, in technotherapie te gaan. Waar komt onze fascinatie met technologie vandaan en wat staat er mogelijkerwijs op het spel? Veranderen we misschien zelf in robots? Heeft het onderscheid tussen echt en nep nog wel betekenis in een wereld van virtual reality en deepfakes? Aan welke angsten en dromen komt het leven in cyberspace eigenlijk tegemoet? Er zit niets anders op dan te graven in ons verleden om hier meer zicht op te krijgen.

Hans Schnitzler is filosoof, schrijver en columnist. Hij is auteur van de boeken Het digitale proletariaat, Wij nihilisten en Filosofie van de kroeg. Eerder was hij columnist van de Volkskrant en sinds 2017 schrijft hij columns voor journalistiek platform Follow the Money. 
Het essay is de hele maand oktober te koop in de boekhandel.

Over de Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand honderden activiteiten door het hele land onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Op 29 september wordt de Maand officieel geopend door een live uitzending van OVT in het Nederlands Openluchtmuseum.

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis voor de dertiende keer. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Meer info over de maand van de geschiedenis vind je hier.

Echt nep

In 2024 is het jaarthema van de Maand van de Geschiedenis Echt nep. Hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, complottheorieën en manipulatie? Wie heeft de waarheid in pacht? Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden. Ons beeld van de geschiedenis zelf verandert bovendien continu, op de deining van de tijdgeest en gedreven door voortschrijdend inzicht. In een tijd waarin de waarheid ergens in het midden ligt, het verschil tussen mening en feit vertroebelt en ‘factchecker’ een beroep is, gaan we in oktober op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie, echt en nep.

Bij Bot Uitgevers kwam in 2021 ook al het boek Echt Nep uit, dat inmiddels is uitgegroeid tot een standaardwerk over generatieve AI.

Winkelwagen