Op pad met Bernie Sanders

Van 8 t/m 11 oktober was Bernie Sanders de eregast bij Bot Uitgevers voor de boekentour van zijn nieuwe boek: Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme. We mochten een week lang met hem op pad. Een bijzondere tijd voor ons als uitgever, vol indrukwekkende momenten, mooie events en interessante ontmoetingen. We waren erg onder de indruk van hem, niet alleen door zijn ongelofelijke trackrecord, maar door zijn warmte, zijn passie voor het onderwerp en zijn ongekende energie. Ook zijn vrouw Jane, niet alleen zijn vrouw maar ook zijn rots en manager, was een fantastische vrouw om te observeren en om ons heen te hebben. Ook zij had een ongekende energie, en we hebben een heerlijke tijd met haar en Bernie gehad.

We waren vereerd dat Bernie en Jane Sanders er waren. Hieronder zie je een overzicht van de week, en van het nieuws na de week. Zijn boek is en blijft enorm relevant, ook met de komende verkiezingen in ons land en de verkiezingen in de Verenigde Staten.


Vier uitverkochte events

Tijdens zijn bezoek hebben we vier grote evenementen georganiseerd. Steeds in een andere stad, met een ander thema, en andere partners. Elk evenement was binnen enkele minuten uitverkocht. ‘Sneller uitverkocht dan Tayler Swift,’ zo vatte iemand bij Bozar de populariteit goed samen.

Omdat de evenementen zo snel uitverkocht waren, besloten wij in samenspraak met onze partners om zowel de avond in De Balie als de avond in TivoliVredenburg gratis met een livestream online te zetten. Duizenden mensen keken bij beide events live mee, duizenden zullen de komende dagen en weken nog volgen.

In het kort:
  • Amsterdam | De Balie | 250 personen
  • Brussel | Bozar | 2000 personen
  • Leiden | De Stadsgehoorzaal | 800 personen
  • Utrecht | TivoliVredenburg | 1700 personenEn dit waren alleen nog maar de publiek toegankelijke evenementen. In De Balie organiseerden wij een avond, exclusief voor boekhandelaren. In een zeer besloten gezelschap kwam Sanders hen persoonlijk bedanken voor hun inzet om het boek te promoten in hun winkels. Natuurlijk eindigden we zoals overal met een groepsfoto.


Politieke ontmoetingen

Bernie Sanders realiseerde zich dat zijn bezoek aan Nederland een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvond. Gezamenlijk besloten wij om hem zo veel mogelijk lijsttrekkers en partijleiders van linkse en progressieve partijen te laten ontmoeten. Voor inspiratie en een oproep tot internationale samenwerking. Een informeel kopje koffie eindige met de vraag om contactgegevens uit te wisselen en een belofte van Sanders om aanwezige Nederlandse politici te koppelen aan progressieve politici in de Verenigde Staten


In Brussel sprak Sanders uitgebreid met een bijeengekomen groep Europarlementariërs. In de wandelgangen van Buitenhof raakte Sanders aan de praat met demissionair minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf. Steeds weer werden snel contactgegevens uitgewisseld voor nieuwe afspraken in de toekomst.


Televisieoptredens en interviews

De dagen van Sanders werden vooral gevuld door interviews. Sanders is een man met een missie. Onvermoeibaar sprak hij de ene na de andere journalist. Zelfs de treinreis tussen Amsterdam en Brussel werd benut. Journalisten en fotografen reisden mee, en Sanders bleef praten.

Sara Berkeljon van De Volkskrant lieten wij samen met een fotograaf de hele tour van dichtbij volgen. Fotograaf Aurélie Geurts kwam waar niemand anders mocht komen, en legde de bijzondere relatie tussen Sanders en zijn vrouw en belangrijkste adviseur Jane vast. Bot Uitgevers zelf werd opeens ook onderdeel van het verhaal. De rapportage lees en bekijk je hier.

Op televisie kozen wij voor Buitenhof en De Avondshow met Arjan Lubach. Twee heel verschillende programma’s om twee heel verschillende doelgroepen aan te spreken.

Naast een groot aantal één op één interviews, nodigden wij ook drie uitgesproken linkse journalisten uit, voor een roundtable met Bernie. Het leverde een mooi gesprek op waar Sanders echt de diepte in kon gaan over zijn ideeën.


Op stap met Bernie en Jane

Maandagmiddag besloten wij een wandeling te maken met Bernie en Jane door Amsterdam. De wandeling bracht ons in het Rijksmuseum. Daar bekeken Bernie en Jane de klassiekers van Rembrandt en Vermeer en spraken wij met hem over de thema’s uit het boek en paralellen tussen de Verenigde Staten en Nederland. En wij leerden hen ook persoonlijk beter kennen. In Leiden bezochten wij de historische Pieterskerk en het aandenken aan de Pilgrim Fathers, die hier in de 17e eeuw enkele jaren woonden voordat ze in 1620 naar Amerika vertrokken en daar grondleggers van de huidige Verenigde Staten werden.

Vier dagen lang hebben wij met Bernie en Jane gedineerd, gelachen, hard gewerkt, en genoten. Achter de schermen zagen wij dezelfde gepassioneerde man als voor de schermen. En steeds weer beseften wij ons wat een voorrecht het is om deze tijd met hem door te brengen en zijn Nederlandse uitgever te mogen zijn.


Bestseller

Op 18 oktober kwam Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme op plek 18 binnen in de Nederlandse bestsellerlijst, mede dankzij het harde werken en enthousiasme van vele boekwinkels (bedankt!). En wij zijn nog lang niet klaar met het boek. Bot Uitgevers is opgericht met het doel om boeken met belangrijke thema’s de aandacht te geven die ze verdienen. In dit geval betekent dit dat wij nog vol plannen zitten met het boek in 2024, het jaar van de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen. U gaat het boek de komende tijd nog heel vaak tegenkomen.

Koop het boek direct


Fotocredits: Dian van der Zande, Ward Mevis, Noes Petiet & Jonathan Herman

Winkelwagen