Van wie wordt ons geld? Mahir Alkaya over de stille strijd tussen oppermachtige banken en hun opkomende uitdagers

Koop het boek hier:

Na de bankencrisis van 2008 was iedereen het erover eens: dit mag nooit meer zo uit de hand lopen. Hervormingen werden politiek besproken en nieuwe wetgeving voorgesteld. En toen gebeurde er niets. In de jaren die volgden groeiden de banken als nooit tevoren en werd hun macht over ons en ons geld sterker dan ooit.

Maar wat de politiek niet lukte lijkt nu toch te gebeuren: nieuwe concurrenten tornen aan de macht van de banken. Digitaal geld is bezig aan een opmars. Aan de knoppen zitten techneuten in Silicon Valley, technocraten in Brussel en Frankfurt en grootmachten zoals China.

En onze gekozen politici? Die begrijpen de materie vaak maar half.

Tweede Kamerlid Mahir Alkaya vecht al sinds zijn komst naar Den Haag voor meer kennis en kunde over digitaal geld. Zijn strijd: niet afwachten totdat ons geld niet langer van onszelf is, maar nu ingrijpen en leiding nemen in de morele en politieke keuzes die de komst van digitaal geld van ons vragen. In dit boek schetst hij zowel het ontluisterende onvermogen van onze politici om het voortouw in de strijd te nemen, als de stappen die we collectief moeten zetten om niet voorgoed de controle over ons eigen geld te verliezen.

Van wie wordt ons geld? verschijnt op 4 maart 2022 bij Bot Uitgevers. Blijf op de hoogte van het boek en schrijf je nu alvast in voor de nieuwsbrief van Bot. Je krijgt dan bericht zodra het boek verkrijgbaar is.

.

Winkelwagen