Wat gebeurt er met de intieme, medische gegevens van 800.000 ggz-patiënten? Journalist Tom Grosfeld duikt in de datahonger van de overheid

Als het aan de Nederlandse zorgautoriteit ligt, die toezicht houdt op de ‘zorgmarkt’, belanden intieme, medische gegevens van 800.000 ggz-patiënten in een databank om zo de zorg te kunnen verbeteren. Het is tekenend voor de enorme datahonger van de overheid: zelfs zoiets ongrijpbaars als psychisch lijden moet gevangen worden in data, terwijl wetenschappelijk onderzoek (en ons boerenverstand) allang heeft laten zien dat zoiets niet kan. De gevolgen zijn intussen enorm: voor behandelaren wordt hun beroepsgeheim – wat in de spreekkamer wordt gezegd, blijft binnen de spreekkamer – doorbroken, voor patiënten voelt de spreekkamer niet langer als een veilige, vrije ruimte en misschien minstens zo belangrijk: er wordt geen debat gevoerd over oplossingen die wél werken.

Het volgende boek van schrijver en journalist Tom Grosfeld verschijnt 2024 bij Bot Uitgevers.

Tom Grosfeld (1994) is journalist en schrijver. Hij schrijft voor Vrij Nederland en kranten als Trouw, Het Parool en het Financieele Dagblad, voornamelijk over de invloed van technologie en het kapitalisme op hoe we leven. In 2022 verscheen zijn boek Agendahedonisme.

Blijf op de hoogte van het boek van Tom:

Winkelwagen